20 000 åttondeklassare tävlar i teknik och matematik

  • Foto: Anna Gerdén, Tekniska museet

Teknikåttan 2025 är igång – mästerskapet där närmare 20 000 åttondeklassare i hela Sverige tävlar i teknik, matematik och naturvetenskap. Den 10 april avgörs delfinaler över hela landet, där vinnarna går vidare till finalen den 22 maj på Tekniska museet i Stockholm.

Teknikåttan 2025 är igång – mästerskapet där över 20 000 åttondeklassare i hela Sverige tävlar i teknik, matematik och naturvetenskap. Den 10 april avgörs delfinaler över hela landet, där vinnarna går vidare till finalen den 22 maj på Tekniska museet i Stockholm.

I över 30 år har Teknikåttan engagerat åttondeklassare i årliga mästerskap inom teknik, matematik och naturvetenskap och inspirerat nya generationer av teknikutbildade, problemlösare och innovatörer. Bakom tävlingen står elva svenska högskolor och universitet. Tekniska museet är engagerade genom hela tävlingen, tillsammans med Sandvik som huvudsponsor för Teknikåttan.

För Sandvik är det viktigt att uppmuntra barn och unga att utforska tekniska ämnen och förhoppningsvis välja den yrkesbanan senare i livet. Teknikåttan är ett perfekt tillfälle och vi hoppas på många intressanta projekt och diskussioner under året med ett spännande avslut vid riksfinalen på Tekniska museet i maj.
Edvard Bergström, kommunikationschef Sandvik

Teknikåttan är en tävling för åttondeklassare som utmanar eleverna med praktiska och teoretiska problem inom teknik, matematik och naturvetenskap. Syftet är att öka intresset för teknik, matematik och naturvetenskap men också att stimulera ungdomarnas fantasi, kreativitet och uppfinningsförmåga samt stärka deras självförtroende.

Behovet av arbetskraft inom teknikområdet är stort, och vi står inför utmaningar där kunskaper som kan leda in i en hållbar framtid är avgörande. Vi behöver bidra till lustfyllt lärande inom STEM-ämnen (Science, Technology, Engineering, Mathematics), bredda bilden av teknik och visa hur en karriär inom teknikområdet ger möjlighet att vara med och skapa den framtid vi vill ha.
Maria Olsson, chef lärande, Tekniska museet

Skolan lägger grunden för ungas framtid som genom ett nära samarbete med näringsliv kan bli mer relevant och engagerande samt visa på hur kunskap kan användas i verkligheten. Jag ser att en stark samverkan är nyckeln för att lyckas förverkliga regeringens STEM-strategi.
Dorotea Blank, nationell projektledare, Teknikåttan

Årets tävlingar med en första kvalomgång är avklarade och den 10 april hålls regionfinaler på 11 lärosäten i landet, där vinnarna bjuds in till riksfinalen på Tekniska museet den 22 maj – en heldag fylld med tävlingar och inspiration för deltagare och publik.

MENY